Den

De dennenboom of Pinus, is niet 1 boom maar een hele familie.

Het kunnen zelfs struiken zijn.

De familie heet Pinaceae (dennenfamilie) uit de orde van Coniferen en er zijn veel soorten bekend die tot deze dennenfamilie behoren, zoals bijvoorbeeld de grove den, de bergden, de alpenden en de zeeden. (Er zijn wereldwijd nog veel meer soorten dennen te benoemen.)

In Nederland vinden we vooral de grove den.

De den wordt ook wel pijnboom genoemd, de heerlijke pijnboompitten komen dan ook van een dennensoort: de parasolden.

 

Er wordt vaak gebruik gemaakt van de naam 'Den' bij andere geslachten (families). Zo zingen we bijvoorbeeld met kerst vol overgave een spar of zilverspar toe met de woorden "Oh Dennenboom"... 

Dit klopt dus niet, maar "Oh Sparrenboom" klinkt dan weer erg vreemd..

 

Als je Dennenhout koopt dan komt het van de Zilverspar.

Koop je hout van een Dennenboom dan heet het Grenen.

Vurenhout komt van de Spar.

Snap je het nog?

 

Tot dezelfde Pinaceae familie behoren ook de larix en ceder.

De Taxus behoort wel tot de coniferenorde maar niet tot de dennenfamilie.

 

Determineren en plukken

Wil je zelf dennennaalden plukken om bijvoorbeeld thee van te maken?

Zorg er dan voor dat je weet wat je plukt!

 

De taxus is namelijk giftig en een kopje taxusthee is dan ook zeker niet aan te raden....

 

Bij de spar groeien de naalden allemaal afzonderlijk.

Bij dennenbomen staan de naalden in setjes van 2.

Bij de lariks groeien de naalden in bosjes.

 

Dennen, larix en -sparrennaalden kun je gebruiken om thee van te maken.

 

Het hele jaar door kun je dennennaalden plukken. 

Maar hoe jonger de naalden zijn hoe beter.

Vroeg in het voorjaar pluk je de naalden (voorjaarsknoppen) met de meeste werkzame stoffen.

In elk geval pluk je alleen mooie frisgroene naalden die er gezond uitzien.

(en pluk ook geen naalden op de plashoogte van honden...)

 

Dennennaalden zijn giftig voor honden en katten!

Spar = Single

Den = Duo

Larix = Legio

Gezonde dennennaalden

De dennenboom is een fantastische boom!

In dennennaalden zitten o.a. etherische oliën, tannines, flavonoïden, harsen en bitterstoffen.

Dennennaalden bevatten veel vitamine C, ruim 5 x zoveel als een citroen bevat.

Vitamine A

provitamine betacaroteen

 

 

Welke voordelen?

De mooie stoffen in de dennennaalden zorgen voor verbetering aan huid, haar,

ogen, weerstand, groei en ontgifting van het lichaam.

Bij verkoudheid, hoesten, keelpijn, bronchitis, bijholte ontsteking 

en griep wordt dennenthee geadviseerd en er wordt zelfs gezegd dat het ondersteunend

werkt bij dementie en depressie.

  • antibacterieel
  • antischimmel
  • anti-inflammatoire (anti-ontsteking)
  • antimicobieel
  • antioxidant (heel hoog!)
  • antiseptisch
  • antitumor
  • antitussief
  • aspirant
  • bloedsomloop verbeterend
  • decongestivum
  • diureticum
  • kalmerend
  • lymfatisch
  • ontspannend
  • rustgevend
  • tonic
  • verkwikkend

 

Spike proteïnen 

In deze tijd hoort men veel over de zogenoemde spike-proteïnen.

Zonder hier diep op in te gaan:

Dennennaalden zouden een belangrijke rol kunnen spelen bij de bescherming tegen en vermindering van deze spike-proteïnen.

Dit zou zo zijn door het aanwezige suramine in de naalden.

 

In mijn optiek is het isoleren van enkel de stof suramine als extract een onnodig en verspilde moeite.

De dennennaalden bevatten naast suramine nog zoveel mooie, waardevolle stoffen die als synergie veel meer waard zijn dan een enkele stof.

 

 

Recept voor thee

De jonge uitlopers van naaldbomen kunnen het beste worden gebruikt voor thee.

Voor een kop thee gebruik je ongeveer 2 theelepels dennennaalden.

Snij of hak deze eerst fijn (of stamp ze fijn met een vijzel) en voeg eventueel venkel en steranijs toe.

Overgiet de naalden met kokend water en laat dit minstens 10 minuten (maar liever nog 30 minuten) afgedekt staan om te trekken.

Hoe langer je het laat trekken, hoe beter de werkzame stoffen worden opgenomen in het water.

(Je kunt de dennennaalden ook een kwartiertje koken in een pannetje water (met deksel!) op het vuur.)

Wanneer je het niet afdekt zullen veel vluchtige werkzame stoffen vervliegen nog voordat je het drinkt.

 

Eventueel kun je een schepje (echte) honing of een scheutje (biologisch) citroensap toevoegen.