Laurier

Laurier is een kruid afkomstig van de Laurus nobilis uit de laurierfamilie (Lauraceae) ofwel: de echte laurier.

 

Het komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied maar is inmiddels ver verspreidt over Europa.

 

De plant wordt vaak verward met laurierkers en de Portugese laurier. Deze prunussen worden vaak gebruikt als heg maar zijn niet te gebruiken als kruid, verzeker jezelf er dus van dat je een echte Laurus nobilis hebt voordat je gaat plukken.

 

De echte laurier heeft matte bladeren van ongeveer 5 cm lang die de typische lauriergeur afgeven wanneer je er overheen wrijft.  De geur is kruidig en licht zoet.

 

De witachtige bloemen staan in schermen in de bladoksels. De vruchten zijn eivormige, besachtige steenvruchten die als ze rijp zijn zwart kleuren, aldus Wikipedia.

 

Ook in de supermarkt kun je gedroogde laurierblaadjes kopen.. bedenk je wel dat die gamma bestraald zijn en dus waarschijnlijk weinig van hun werkzame kracht over hebben..

De plant

De laurierplant is niet volledig winterhard maar een lichte vorst kan hij wel aan als de plant al wat groter is, jonge planten willen graag afgedekt worden in de winter. Wanneer er blaadjes bevriezen kunnen deze voor de lente worden weggeknipt zodat de nieuwe bladeren weer ruimte krijgen. Het liefste staat de echte laurier op een zonnige, beschutte plek in een rijke grond met voldoende water, maar van natte voeten houdt hij niet. Als vaste plant in de volle grond of voor de zekerheid als kuipplant zal de laurier je veel plezier en lekkere maaltijden brengen.

 

Overwinning en dood

In de klassieke oudheid ontvingen overwinnaars een lauwerkrans (of laurierkrans).

Een lauwerkrans is tegenwoordig een cirkelvormige krans van bladeren en takken van de echte laurier. Vroeger werden de kransen meestal afgebeeld in de vorm van een hoefijzer.

Wanneer de krans ter overwinning wordt gegeven dan wijzen de punten van de laurierbladeren naar beneden.

Een lauwerkrans staat door de groenblijvende bladeren symbool voor overwinning, triomf en roem.

Maar ook voor eerbetoon, onvergankelijkheid en het eeuwige leven, de krans kent geen begin of einde waardoor het ook een veel gezien symbool is voor hoop bij het einde van een mensenleven: 

Het leven zal overwinnen, de dood heeft niet het laatste woord.

Wanneer de krans als (ronde) grafkrans wordt gebruikt dan wijzen de punten van de laurierbladeren in een richting.

Laurier in de keuken

Het blad van de echte laurier wordt veel gebruikt in de keuken. Het blad blijft hard en is daarom niet geschikt om te eten. Maar wanneer het verse of gedroogde blad wordt meegekookt zal het zijn heerlijke geur en smaak afgeven aan het gerecht. Hoe langer het blad meekookt, hoe meer smaak het afgeeft.

Onthoud hoeveel blaadjes je hebt toegevoegd zodat je weet hoeveel blaadjes eruit gevist mogen worden voordat je het eten opschept, of doe de blaadjes in een leeg theezakje, dat scheelt zoeken.

Laurierblaadjes kun je het beste vroeg in de ochtend plukken, kies bij voorkeur voor de jonge, lichtgroene bladeren die in mei en juni volop groeien, deze blaadjes hebben de beste smaak. De bladeren zijn makkelijk te drogen, na het drogen stop je ze in een luchtdichte pot of zak zodat je de rest van het jaar de lekkerste jonge blaadjes kan gebruiken.

 Het meest wordt Laurier meegekookt met bouillon, soepen, stoofpotten, sauzen, vis en vlees, ook rode kool kan natuurlijk niet zonder laurier worden gekookt! 

Wil je een extra smaakje aan je aardappels, pasta of rijst? Voeg een laurierblaadje toe aan het kookwater.

Naast zijn heerlijke smaak is het meekoken van laurier ook bevorderend voor een goede spijsvertering.

Laurier wordt uiteraard ook gebruikt voor laurierdrop waarin je de sterke, typerende smaak van laurier goed herkent, de blaadjes worden pas na het maken van de drop toegevoegd waarna het pas naar laurier gaat smaken. 

Laurierthee

Een simpele maar effectieve manier om van de voordelen van laurier te genieten is door het maken van een laurierthee.

(Omdat laurier geen theeplant is heet het eigenlijk geen laurierthee maar infusie maar ach, we weten waar het over gaat toch? ;)

 

Overgiet 2 of 3 gekneusde laurierblaadjes met kokend water.

Laat dit afgedekt staan voor minimaal 10 minuten.

Dan vis je de blaadjes eruit en heb je een heerlijke, verwarmende laurierthee.

Verlicht maag en darmklachten, verminderd overtollig lucht, een opgeblazen gevoel en kalmeert de algehele spijsvertering.

Laurierolie maken

Laurierolie kun je makkelijk zelf maken.

Doe 30 gram goed gedroogde laurierblaadjes in een glazen pot, zorg ervoor dat de pot schoon is.

De blaadjes kun je het beste wat 'kneuzen', de etherische olie komt dan gemakkelijker vrij.

Overgiet de blaadjes met ongeveer 250ml (biologische) plantaardige olie zoals bijvoorbeeld kokosolie, olijfolie of amandelolie.

De blaadjes moeten helemaal 'koppie onder' staan.

Sluit de pot luchtdicht af en schudt de pot om de dag voorzichtig even om.

Na minimaal 40 dagen kun je de blaadjes uit de olie zeven en heb je een fantastische laurierolie.

 

Je zou ook ook de snelle versie kunnen gebruiken:

Overgiet enkele gedroogde laurierblaadjes met olie en verwarm dit au bain marie voor een paar uurtjes.

De etherische oliën zullen door de verwarming eerder aan de olie worden afgegeven.

Alleen; door de verhitting kan de structuur van de olie worden veranderd, hetgeen ook de werking kan verminderen.

Kort gezegd: de koude manier vergt meer geduld maar zal een betere olie opleveren.

Laurier voor huid en haar

De olie van laurier is goed voor een gezonde (hoofd)huid en haren.

Door de mooie inhoudsstoffen zoals o.a. vitamines, mineralen en antioxidanten is laurierolie fantastisch voor huid en haar!

De antioxidanten werken tegen veroudering en beschadigingen. 

Futloos haar kun je spoelen met een 'thee' van laurier.

Omdat laurierolie ontstekingsremmend werkt en antimicrobiële* eigenschappen heeft wordt het goed ingezet om de huid (en haar) schoon te maken en vrij van bacteriën, schimmels en virussen.

Laurierolie wordt gebruikt bij een gevoelige hoofdhuid en roos en om de haargroei te stimuleren, voeg hiervoor een druppeltje etherische olie van rozemarijn toe aan de laurierolie.

Bij huidproblemen zoals bijvoorbeeld acne, psoriasis en eczeem werkt laurierolie verzachtend.

 

*Antimicrobiële stoffen werken tegen een breed spectrum van microben: bacteriën, schimmels, meeldauw, algen en zelfs virussen. Antibacteriële stoffen zijn alleen effectief tegen bacteriën. Een antimicrobieel middel is dus standaard een antibacterieel middel.

Laurier tegen klachten

Zoals gezegd is laurier kalmerend voor de spijsvertering en heeft het ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, je zou kunnen zeggen dat het een natuurlijke antibiotica is.

Maar daarnaast verzacht het ook bij klachten aan zenuwen, spieren en gewrichten, een massage met laurierolie brengt direct ontspanning.

Doordat het de doorbloeding stimuleert en heel ontspannend werkt kan laurier verkrampingen, (evt. door kou) stress, stuiptrekkingen en tremors verlichten.

Ook bij reumatische klachten, jicht en kneuzingen geeft laurier verlichting, breng hiervoor de olie aan op de aangedane plek of maak een kompres voor de nacht. 

Bij keelpijn neem je natuurlijk laurierdrop of gorgel meerdere keren per dag met afgekoelde laurierthee.

Verkoudheid en geïrriteerde luchtwegen? Laurier versterkt het immuunsysteem, werkt verzachtend op de (voornamelijk bovenste) luchtwegen en het werkt slijmoplossend.

Laurier verbetert de bloedsomloop en leverfunctie, giftige stoffen worden hierdoor beter afgebroken en het verlaagt de bloedsuikerspiegel.

Het is kalmerend voor de geest en helpt angsten te verminderen door het cortisolgehalte (stresshormoon) te verlagen, daar bovenop wordt laurier een natuurlijk antidepressivum genoemd!

Laurier wordt verder genoemd te werken bij tandpijn, aften, bronchitis, is het vocht afdrijvend en wekt de eetlust op en cel onderzoek 

toont aan dat het gebruik van laurierbladeren de groei van borstkanker- en darmkankercellen vertraagt.

Al met al een imposante lijst van gezondheidsvoordelen!

 

Ondanks het feit dat al deze gezondheidsvoordelen wetenschappelijk zijn onderzocht, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen in geval van ziekte, zie hiervoor ook de disclaimer.

Laurier branden

De gedroogde laurierblaadjes kun je branden als 'wierook'.

Gebruik hiervoor een vuurvast kommetje en brand niet teveel blaadjes tegelijk. 

(beter niet onder je rookmelder gaan staan...)

De lucht wordt gezuiverd en werkt ontspannend.

 

Wanneer je spiritueel wilt manifesteren werkt het branden van laurierblaadjes erg sterk.

Spreek de woorden uit tijdens het branden of, beter nog, schrijf ze op het laurierblaadje of op een briefje en brand dat mee met de blaadjes.

Of leg een blaadje laurier onder je hoofdkussen voor mooie dromen, spreek je intenties en vragen uit en verwacht de uitkomst in je dromen.

Laurier stomen

De heilzame etherische oliën die laurierbladeren bevat kun je door middel van stoom laten vrijkomen.

Hang een bosje gedroogde laurierblaadjes in je badkamer. Zorg ervoor dat ze niet nat worden van de douche maar wel dichtbij genoeg hangen om de stoom van bad of douche op te vangen. Eventueel kun je er een mooi boeketje van maken met gedroogde eucalyptus bladeren.

Een andere manier om de etherische stoffen in de blaadjes door middel van stoom te gebruiken is door ze te strijken.

Gebruik hiervoor een strijkijzer met stoomfunctie.

Bij hoofdpijn: leg de gestreken blaadjes direct op het voorhoofd en laat de etherische oliën hun werk doen.

De energetische laurier

Om jouw energie te beschermen, tegen menselijke energie-slurpers, een lek in je energieveld of voor wat voor energie'-drain' dan ook; smeer lekker ruim met laurierolie, eventueel met een druppel rozemarijnolie, of brand een paar blaadjes gedroogde laurier.

Laurier geeft warmte, kracht en ontspanning. De zonnevlecht chakra, maar ook alle ander chakra's worden beschermd door laurier.

Beestjes

 

Een bosje laurierblaadjes (of doe ze in een katoenen geurzakje) in de kledingkast geeft een heerlijk aroma wat ook werkt tegen motten.

 

Ook  vliegen en muggen blijven liever weg van de geur van laurier, hang een bosje laurierblaadjes op voor je open slaapkamerraam voor een rustige nacht zonder muggen of brand laurierolie in een geurbrander tegen vliegen.

 

Muizen houden ook niet van de geur van laurier, wanneer je een bosje (verse of gedroogde)laurierblaadjes voor ze neerzet zullen ze een ander plekje zoeken. Of leg gewoon een paar blaadjes in je voorraadkast, lades of kelder.